ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ

Τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα – φυσιολογικό γυναικείο φαινόμενο.


Η κυτταρίτιδα είναι φυσιολογικό γυναικείο φαινόμενο και για αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ώστε να φύγει εντελώς. Η κυτταρίτιδα είναι μια πτυχή ανωμαλίας στο περίγραμμα του σώματος, χαρακτηριζόμενη από μικροκοιλώματα στην επιφάνεια του δέρματος, γνωστή και ως «όψη φλοιού πορτακαλιού», που συνήθως συνοδεύεται από το τοπικό πάχος.

 Η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος δημιουργούνται στο σώμα όταν το λίπος συσσωρεύεται κάτω από το χόριο και ομαδοποιείται σε λοβίδια λίπους, τα οποία με τον καιρό πρήζονται. Καθώς τα λοβίδια λίπους αυξάνονται σε μέγεθος, τα περιβάλλοντα κύτταρα πιέζονται και σκληραίνουν, προκαλώντας δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Η πίεση που προκαλείται μεταξύ των διογκωμένων λιποκυττάρων παράγει μειωμένη ελαστικότητα του λιπώδους ιστού, μειωμένο τοπικό μεταβολισμό, «φτωχή» αποβολή νερού και των τοξινών, κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής- υφής της κυτταρίτιδας.

Τα λιποκύτταρα, που αποτελούν τα κύτταρα του λιπώδους ιστού εξειδικεύονται στην αποθήκευση λίπους και αποτελούν μέρος των ενεργειακών μας αποθεμάτων. Τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε αριθμό μέχρι περίπου την ηλικία των 15 ετών. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να δίνουμε μεγάλη σημασία στην διατροφή ενός παιδιού στην εφηβεία για να αποφευχθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.  


Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λιπώδη μάζα των ενηλίκων δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί, αλλά πιστεύεται πως ο αυξημένος όγκος των λιποκυττάρων εξαιτίας αυξημένης αποθήκευσης λίπους (πιθανότατα λόγω αυξημένης κατανάλωσης θερμίδων και και μειωμένης φυσικής δραστηριότητας) αποτελεί τον σημαντικότερο από αυτούς.

                   

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ο αριθμός των λιποκυττάρων που διαθέτει ένα ενήλικο άτομο, ο οποίος σε αδύνατα και παχύσαρκα ενήλικα άτομα παραμένει σταθερός τελικά.

     ΑΙΤΙΑ

 •   Κληρονομικότητα
 •  Ορμονικές αλλαγές (εφηβεία, εγκυμοσύνη, κ.τ.λ.)
 •  Αυξομειώσεις βάρους
 •  Κακή διατροφή ( λιπαρά, αλκοόλ, αλάτι,κ.τ.λ.)
 •  Καθιστική ζωή
 •  Παχυσαρκία
 •  Δυσκοιλιότητα
 •  Κακή στάση του σώματος (π.χ. λόρδωση, κ.τ.λ.)
 •  Κακή ένδυση ( στενά ρούχα, ψηλοτάκουνα παπούτσια, κ.τ.λ.)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος είναι  σύνθετα προβλήματα και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ολιστικά. Υιοθετώντας πιο υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, με καθημερινή άσκηση και με λιγότερο άγχος. Υπάρχουν πολλές θεραπείες καταπολέμησης της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, όμως είναι πολύ σημαντικό τα πρωτόκολλα των θεραπειών να περιέχουν δυο σκέλη:  

a) αντιμετώπιση κατακράτησης υγρών
b) αντιμετώπιση του μεγέθους των λιποκυττάρων

Επίσης, επειδή, τα λιποκύτταρα βρίσκονται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα και το δέρμα, θα πρέπει να διαπεράσουμε όλες τις στοιβάδες του δέρματος ώστε τα προϊόντα που θα εφαρμόσουμε να έχουν την δυνατότητα να δράσουν.
Άρα, η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας θα είναι καλό να ξεκινήσει με μασάζ λεμφικής παροχέτευσης, το οποίο θα μειώσει σταδιακά το οίδημα και το πόνο στους ιστούς.

Οι βασικές μη χειρουργικές ιατρικές θεραπείες τοπικού πάχους και κυτταρίτιδας είναι:

 • Ενέσιμη θεραπεία λιπόλυσης
 • Λεμφική παροχέτευση
 • Μεσοθεραπεία με μικροενέσεις σε συνδυασμό με λεμφική παροχέτευση
 • Cosmetic Needling σε συνδυασμό με βιταμίνες Α και C
 • Medical Needling σε συνδυασμό με βιταμίνες Α και C

Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε και για αισθητικές θεραπείες και επίσης θα μοιραστούμε τα μυστικά σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις