ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ

  Είπαμε να αγγίξουμε ένα μεγάλο, άλλα σημαντικό κεφάλαιο, που ίσως ακούσατε, ακούτε αρκετά συχνά γι' αυτά,  μπορεί όμως να μην είναι αρκετές οι πληροφορίες (μπορεί και να είναι).
Θα δοκιμάσουμε να τα ''ξεσκεπάσουμε'', αν όμως δείτε ότι μπήκαμε πολύ βαθιά και τα πράγματα γίνονται δυσνόητα, ενημερώστε μας, ξέρετε πως.
 Οι ελεύθερες ρίζες είναι υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου και ρίζες οξυγόνου, που περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια και μπορούν να τροποποιήσουν  ζωτικά βιολογικά μόρια. Είναι δηλαδή , αντιδρώντα  και δυνητικά καταστροφικά μόρια. Είναι παράδοξο αλλά το οξυγόνο, πηγή ζωής για τον άνθρωπο , μπορεί να μετατραπεί σε αμείλικτο εχθρό σε κυτταρικό επίπεδο, οξειδώνοντας και καταστρέφοντας πολύτιμες λειτουργίες και στοιχεία. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες επιτελούν ποικίλες χρήσιμες λειτουργείς, προσφέροντας προστασία όπως αυτήν που προσφέρουν κάποια ένζυμα. Όταν  οι ισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και την αντιοξειδωτική άμυνα διαταραχθεί , οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διάφορων ασθενειών.
Ας πούμε τον οργανισμό μας σαν μια περιοχή του οικοσυστήματος, ο οποίος δέχεται συχνά επιθέσεις από το περιβάλλον του, μικρόβια, ιούς, συναισθηματικές πιέσεις,στρες, ξένα μόρια, όπως φάρμακα, συντηρητικά τροφίμων, ακτινοβολία και παράγοντες μόλυνσης από το περιβάλλον, όπως το κάπνισμα, λιπάσματα,κ.λπ. Όλα αυτά είναι ικανά να καταστρέψουν το αμυντικό μας σύστημα χωρίς να ''δώσουν'' σημάδια ή μπορεί να  προκαλέσουν μια περιορισμένη βλάβη. Οι οξειδωτικές αντιδράσεις είναι μέρος της προσπάθειας καταστροφής των εισβολέων, και οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στη διαδικασία βομβαρδισμού του εχθρού. Αν τη μάχη την κερδίσει  ο οργανισμός, τα ΄΄συμπτώματα'' τα υποχωρήσουν και οι ''ζημίες'' θα πρέπει να ''καθαριστούν'' από τα αντιοξειδωτικά, που είναι οι συλλέκτες ελεύθερων ριζών. Ωστόσο, ελεύθερες ρίζες μπορούν να δημιουργηθούν από έκθεση του οργανισμού σε ραδιενέργεια, φυτοφάρμακα, τροφές, νερό, μολυσμένη ατμόσφαιρα, το κάπνισμα, τη διάσπαση χημικών, όπως τα φάρμακα.
 Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;
   Το οξυγόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες γίνεται επικίνδυνο για τη ζωή. Η αναγωγή του μοριακού οξυγόνου με τη σταδιακή πρόσληψη τεσσάρων ηλεκτρονίων το καθιστά ικανό να οξειδώνει βιολογικά μόρια που εξασφαλίζουν τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Προσβάλλονται πρωτεΐνες ζωτικής σημασίας, και κυρίως υπεροξείδωση των λιπαρών οξέων της κυτταρικής μεμβράνης, οδηγώντας σε δομικές αλλοιώσεις του κυττάρου και στην καταστροφή του. Ο οργανισμός διαθέτει ενζυμικούς και μη ενζυμικούς μηχανισμούς καταστροφής των ελεύθερων ριζών, καθώς επίσης και μηχανισμούς επιδιόρθωσης ή πλήρους αποικοδόμησης των προτείνων, των νουκλεϊκών και των λιπαρών οξέων που έχουν υποστεί βλάβη. Η αυξημένη όμως παράγωγη των ελεύθερων ριζών ή η μειωμένη εξουδετέρωσή τους από το ενδογενές αντιοξειδωτικό σύστημα οδηγούν σε γήρας και σε διάφορες νόσους.
Οι δράση των ελεύθερων ριζών:
  Η αποδιοργάνωση που επιφέρουν  οι ελεύθερες ρίζες στην κυτταρική μεμβράνη
 έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της λειτουργικότητάς της:
  • Αυξάνεται η διαπερατότητά της σε ουσίες που φυσιολογικά δεν τη διαπερνούν.
  • Απενεργοποιούνται τα ένζυμα που περιέχει.
  • Παρατηρείται δυσκολία στην επικοινωνία, δηλαδή την αναγνώριση κυττάρων και τη σύνθεση μεταξύ τους για τη δημιουργία ιστών.
Αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων είναι η εκφύλιση και η ρήξη της κυτταρικής μεμβράνης ( λιπιδική υπεροξείδωση).
 Η επίδραση στο γενετικό υλικό: προβάλλονται κυρίως τα σάκχαρα και τις βάσεις των DNA, RNA,, προξενώντας φθορές που προκαλούν αποδιοργάνωση στις αλυσίδες τους και κίνδυνο δημιουργίας μεταλλάξεων. Η κυρία λειτουργία  του DNA είναι η αντιγραφή του κυττάρου. Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν ξεχωριστό  για την κωδικοποίηση των μιτοχονδριακών πρωτεϊνών που παίρνουν μέρος  στην κυτταρική αναπνοή και είναι αρκετά ευάλωτα  έτσι οι ελεύθερες ρίζες τα προσεγγίζουν πιο εύκολα, επιβραδύνοντας ή ακόμα και σταματώντας την παράγωγη ενεργείας στο κύτταρο. Στις πρωτεΐνες, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν αλλαγή στην δομή που έχουν στο χώρο, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η λειτουργικότητά τους.
 Για να  μπορέσουμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό ρόλο έχουν οι ελεύθερες ρίζες στη ζωή μας, σας ξαναγυρίσαμε στα θρανία  για να φρεσκάρετε λίγο τις γνώσεις σας . Άλλα για να μην σας κουράσουμε, θα συνεχίσουμε στις επόμενες αναρτήσεις  μας.
                        Να αγαπάτε και να προσέχετε τον εαυτό σας!


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις