ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ (πανάδες)....η συνέχεια.

       Σήμερα,  ξαναγυρίσαμε στο θέμα της μελάχρωσης ( πανάδων) για να σας ενημερώσουμε  για μερικά αλλά σημαντικά πράγματα ακόμα. Όσες περισσότερες πληροφορίες γνωρίζουμε για τις μελάγχρωσεις,  τόσο καλύτεροι και σωστότεροι είναι οι  τρόποι αντιμετώπισης .

    Αποκωδικοποίηση των Μελαγχρωματικών κηλίδων

   Μια κηλίδα που όπως και να την ονομάσεις ....θα εξακολουθεί να είναι καφέ, μπορεί  να προκαλεί ίσως την ανομοιογένεια στην απόχρωση του δέρματός σας;  Παρακάτω θα αναφέρουμε τους παράγοντες που βοηθάνε στον σχηματισμό τους:


     Ηλιακή Έκθεση
lskin pigmentation large
 Ο ήλιος είναι ο βασικός παράγοντας της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.Οι συνέπειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το σύνολο του  χρόνου έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, που υπολογίζεται συσσωρευτικά, και με τον βαθμό της φυσικής χρωστικής του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστούν από την ηλικία των 30, στις ακάλυπτες περιοχές δηλαδή, πρόσωπο,λαιμό, ντεκολτέ, χέρια και πλάτη. Ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσουμε τις λεγόμενες ''κηλίδες γήρανσης'' και φακίδες είναι να  χρησιμοποιήσουμε πάντοτε την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία, ειδικά στα παιδιά των όποιων το δέρμα είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητο στην μόνιμη βλάβη.             Ορμονική Διαταραχή

http://2.bp.blogspot.com/-THPk35tf5ys/TntRfv5_UwI/AAAAAAAAAzE/4VDtIYUQ_WY/s1600/phototake_rm_melasma_face_woman.jpg
  Η μελάγχρωση του δέρματος είναι συνήθως ανομοιόμορφη λόγω των ορμονικών αλλαγών (εγκυμοσύνης, αντισυλληπτικά χάπια  κ.α.) Στην πραγματικότητα οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό επηρεάζουν πάνω από 75% των εγκύων γυναικών. Και περίπου το 30% των γυναικών που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επίδρασης των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και των ορμονών που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Συχνά εμφανίζεται σε μια μορφή που ονομάζεται  ''μάσκα εγκυμοσύνης''.

Φλεγμονή του δέρματος

Φλεγμονή στο δέρμα, που συνήθως σχετίζεται με μια πληγή η με μια  αλλεργία εξ' επαφής, μπορεί επαρκώς να τραυματίσει το δέρμα δημιουργώντας  υπερπαραγωγή μελαμίνης. Οι σκουρόχρωμες δερματικές αποχρώσεις συνήθως υποφέρουν πιο έντονα από αυτόν τον τύπο δυσχρωμιών και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημάδια εκ γενετής

Κληρονομούνται γενετικά. Επειδή συχνά εκτείνονται σε βαθύτερα στρωματά του δέρματος (κυρίως δέρμα) η επέμβαση με τη μέθοδο των χειρουργικών λέιζερ είναι γενικά ο μόνος τρόπος με τον όποιο μπορεί να μειωθεί σημαντικά η εμφάνισή τους.

Υδροκινόνη

Η υδροκινόνη ενώ συχνά χρησιμοποιείται στην  θεραπεία των δυσχρωμιών, έχει αναρίθμητες παρενέργειες συμπεριλαμβανόμενης και της υπό και υπερμελάγχρωσης .

   Άλλες αιτίες
Η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό, ή έλλειψη μαγνησίου και η έλλειψη βιταμίνης C.  Άλλη αιτία είναι όταν μετά από ένα χημικό πίλινγκ δεν γίνεται συστηματική αντηλιακή προστασία. Η αφυδάτωση του δέρματος είναι επίσης μια αιτία, όπως και οι κληρονομικοί λόγοι.  Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, η κορτιζόνη και ορισμένα αντιβιοτικά ενοχοποιούνται, όπως και η  ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμίες.
               
          
Ψηλά τα χεριά!
http://www.skinandbodyclinic.com.au/media/before-hands-pigmentation.jpgΜια από τις πρώτες περιοχές που οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μελάγχρωση είναι η εξωτερική επιφάνεια των χεριών τους. Συχνά αυτό οφείλεται στην οδήγηση του αυτοκίνητου καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα παράθυρα. Έτσι τα χεριά μας κάνουν ηλιοθεραπεία.

                                          
                              

                       ΥΔΡΟΚΙΝΟΝΗ- πείτε άπλα ''όχι''!

       Για δεκαετίες η Υδροκινόνη θεωρούνταν το πιο αποτελεσματικό συστατικό, για την λεύκανση του δέρματος. Ταξινομημένο στα μη συνταγραφούμενα  προϊόντα Αμερικής, το FDA (Food and Drug Administration) επιτρέπει φόρμουλες προϊόντων με συγκεντρώσεις μέχρι 2%. Ενώ είναι ίσος ένα αποτελεσματικό λευκαντικό, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του παγκοσμίως. Έκτος από την μεγάλη πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στην Υδροκινόνη, υπάρχουν πολλές αναφορές ερεθισμού -δερματίτιδα εξ ' επαφής, που σχετίζονται με την μακροπρόθεσμη χρήση της. Επιπροσθέτως , το Occupational Safety and Health Administration (OSHA) στην Αμερική δηλώνει ότι η Υδροκινόνη είναι ''μεταλλαξιογόνο και υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργήσει καρκίνο.''
    Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα αποτελέσματα των μελετών, δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη το γεγονός ότι είναι απαγορευμένη σε πολλές χώρες.

  Πως αντιμετωπίζονται;
http://www.scarletsymphony.net/wp-content/uploads/2011/09/How-to-avoid-problems-caused-by-the-pigmentation.jpg
Η αντιμετώπιση των μελάγχρωσεων (πανάδων), δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιλογή των κατάλληλων μεθόδων θα πρέπει να γίνεται αυστηρά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβλήματος (μπορεί να είναι ο αριθμός, το μέγεθος, το χρώμα, τα σημεία  που βρίσκονται και ο χρόνος πρώτης εμφάνισης, το ιατρικό ιστορικό.)    Συχνά χρειάζεται μακροχρόνια, συνδυαστική εφαρμογή θεραπευτικών επιλογών, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι Ειδικές λευκαντικές αγωγές, τα Ιατρικά peelings, και η Μικροδερμοαπόξεση (Microdermabration) είναι κύριοι τρόποι αντιμετώπισης, ενώ εξειδικευμένα Lasers μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε ειδικές περιπτώσεις.
 Οι φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους είναι πολλές: το λεμονί- εδώ και χρόνια το λεμόνι θεωρείται ένα από τα φυσικά γιατρικά, ο φρέσκος χυμός του έχει την ιδιότητα να λευκαίνει το δέρμα, έγχυμα κάρδαμου, έγχυμα τίλιου, το λάδι καρύδας, αγγούρι,βερίκοκο, φράουλες,κόκκινα σταφύλια, αλεύρι βρώμης, ξινόγαλα, vit.C, το ελαιόλαδο, η μολόχα, το χαμομήλι, το ροδόνερο, το δεντρολίβανο....
vitaminc eye serum


Η επιτυχής αντιμετώπιση των μελαγχρωματικών κηλίδων/ πανάδων δεν αποτρέπει τη δημιουργία νέων σε κάθε περίπτωση. Γι αυτό είναι σημαντική η προστασία από τον ήλιο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ευχαριστήσουμε και σας ευχόμαστε όμορφες, ηλιόλουστες και ακίνδυνες μέρες!

Sunshine
           

Σχόλια

  1. Καλησπέρα!!Σε έχω κάνει tag pineliesstoprosopo.blogspot.com. Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα ! πολύ ωραίο και επιμορφωτικό το άρθρο σας ! θα το δείξω σίγουρα στην γυναίκα μου! εκτός από τις φανταστικές σας συμβουλές κατά της γήρανσης μήπως έχετε και συμβουλές για τις πανάδες προσώπου; ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις