Εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά και γονείς


  Αυτές τις μέρες μας περιμένει λίγη ξεκούραση και έτσι 
αποφασίσαμε να αλλάξουμε την θεματολογία. Έχουμε πει ότι θα ασχοληθούμε με πολλά ζητήματα, γενικός με ομορφιά,αλλά και να μάθουμε να περνάμε όμορφα, ιδικά τώρα. Και επειδή είμαστε και οι δυο μαμάδες, σας προτείνουμε μερικές ιδέες για να περάσετε καλά με την οικογένειά σας και τα παιδιά σας, που το πιο σημαντικό είναι ότι δεν κοστίζει τίποτα, το μόνο που θέλει είναι η καλή σας διάθεση και όρεξη για να γίνετε και πάλι παιδιά. Ακόμα και αν δεν έχετε παιδάκια, όλο και κάπου θα ακούγονται οι φωνούλες τους ή θα έχετε ανιψάκια, μικρά αδελφάκια ή γειτονάκια. Μοιραστείτε τις ιδέες μας, σίγουρα θα περάσετε καλά και θα νιώσετε ακόμα καλύτερα.
Όλα τα παιδιά αγαπούν την ζωγραφικήτις χειροτεχνίες, το χορό και το τραγούδι. Καλλιεργείστε αυτή την έμφυτη δημιουργικότητα τους.                       ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
·   Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών 
·  Βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες
·  Προετοιμάζουν για την ανάγνωση και την γραφή
·  Ακονίζουν την κριτική τους σκέψη
·  Είναι μη λεκτικό μέσω έκφρασης
·  Προάγουν την λήψη  αποφάσεων και το σχεδιασμό δράσης
·  Ελέγχουν την κίνησή τους και τη μνήμη τους
·        
ΠΑΙΔΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΩΝ
ΔΑΚΤΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ  -Σε αυτή την ηλικία η τέχνη πρέπει να εμπλέκει όλες τις αισθήσεις.  
ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΚΟΛΑΖ ΑΠΟ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ, ΦΥΛΛΑ, ΒΟΤΣΑΛΑ - Έτσι όχι μόνο προκύπτει τέχνη από τίποτα αλλά ενισχύονται και οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ  -Προτείνετε στο παιδί σας να ξαπλώσει σε ένα μεγάλο  χαρτόνι και σχεδιάστε το περίγραμμά του. Μετά ζητήστε του να ζωγραφίσει τις λεπτομέρειες – μαλλιά, πρόσωπο, σκελετό, εσωτερικά όργανα, ρούχα, οτιδήποτε του κάνει κέφι. Ίσως θελήσει να δει προσεκτικά τον εαυτό του σε ένα καθρέφτη, κάτι που αναπτύσσει την ικανότητα της παρατήρησης και της διάκρισης λεπτομερειών, σημαντικές δεξιότητες για την κατανόηση κειμένου.

                                   ΜΟΥΣΙΚΗ
·   
   
  Ενισχύει την ακουστική ικανότητα και την ομιλία
·  Βοηθάει στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου
·  Δυναμώνει την μνήμη
· Βοηθάει στην ανακάλυψη καινούριων ήχωνΠΑΙΔΙΑ 2-3 ΕΤΩΝ
 Η ΚΥΡΙΑ ΗΧΩ-Τα παιδιά είναι μικρά να απομνημονεύουν στίχους, μπορούν να κάνουν τον αντίλαλο της δικής σας φωνής σε ένα τραγούδι. Τραγουδώντας π.χ. Μια ωραία πεταλούδα εντάξετε στους στίχους  το όνομά του ή λέξεις που εκφράζουν τα αγαπημένα του πράγματα και πείτε του να επαναλαμβάνει μετά από  εσάς. Αυτό δυναμώνει τη μνήμη του.
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΡΧΗΣΤΡΑ  -Βοηθήστε τα παιδιά να εφεύρουν μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας πράγματα που έχετε μέσα στο σπίτι. Βάζοντας ωμό ρύζι σε πλαστικά δοχεία φτιάχνετε μαράκες, ενώ γεμίζοντας γυάλινα μπουκάλια με νερό σε διαφορετικά επίπεδα έχετε ένα όργανο παρόμοιο με το ξυλόφωνο. Πρόκειται για ένα μάθημα ανακύκλωσης και φυσικής  αφού διαφορετικές ποσότητες νερού βγάζουν διαφορετικές νότες. Επιπλέον, η κατασκευή αυτοσχέδιων  μουσικών οργάνων ενισχύει την κριτική σκέψη.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ  -Ακούστε παρέα δύο τραγούδια από δύο διαφορετικούς τραγουδιστές, π.χ. από τον Μάριο Φραγκούλη και την Στέλλα Κονιτοπούλου. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να περιγράψει  τις ομοιότητες και τις διαφορές  στις ερμηνείες. Δώστε του το λεξιλόγιο που χρειάζεται ( γρήγορος ή αργός ρυθμός, υψηλός ή χαμηλός τόνος, ονόματα οργάνων). Η δυνατότητα διάκρισης διαφορετικών ήχων ενισχύει την ακουστική ικανότητα και την ομιλία. επίλυσης
                     
                                ΧΟΡΟΣ


Παράγει την ικανότητα επελυσης προβλημάτων
Θέτει  βάσεις της σωματικής υγείας 
·  Προάγει την αυτοσυναίσθηση
·  Ενισχύει την αυτοπεποίθηση
·  Διδάσκει την ομαδικότητα


ΠΑΙΔΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΩΝ
ΧΟΡΟΠΗΔΩΝΤΑΣ  -Δυναμώστε την μουσική και αφήστε το παιδί σας να νιώσει το ρυθμό! Μελετήστε τις κινήσεις του- χοροπηδάει, πετάγεται πάνω- κάτω, λικνίζεται πότε γρήγορα -πότε αργά. Η διαδοχή απλών κινήσεων εξασκεί τη βραχυπρόθεσμη μνήμη των νήπιων και τα βοηθάει να αποκτήσουν συναίσθηση του σώματος τους.
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ  -Υποτίθεται ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ένα κατάστημα υποδημάτων όπου κάθε είδος παπουτσιού ( πατίνια, παγοπέδιλα, αθλητικά με αερόσολες ή φτερωτά σανδάλια ) το κάνει να χορεύει με διαφορετικό τρόπο. Αυτό το παιχνίδι εξάπτει τη φαντασία και ενθαρρύνει το παιδί να δει τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. 
ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ  -Το παιδί χορεύει γύρω σας, ενώ εσείς μιμείστε με το σώμα σας ένα ζώο ή αντικείμενο και αμέσως μετά μένετε ακίνητοι. Ζητήστε του να φτιάξει με το σώμα του ένα νέο γλυπτό πάνω στο δικό σας άγαλμα, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική φαντασία του για να λύσει τεχνικά προβλήματα.
                 
                                          ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

· Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των παιδιών
· Ευνοεί την σωστή ανάπτυξη της ομιλίας
  Αναπτύσσει την αφηγηματική τους ικανότητα
· Μαθαίνει να διευρύνει την σκέψηΠΑΙΔΙΑ 2-3 χρονών
ΈΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΑΞΙΔΙ -Ξεφυλλίστε ένα φωτογραφικό άλμπουμ και βοηθήστε στο παιδί σας να ξαναζήσει μια εμπειρία. Ενθαρρύνετέ το να αναπαραστήσει τη δράση στην εικόνα λέγοντάς του την ιστορία πίσω από αυτήν και χρησιμοποιώντας λεπτομέρειες που εμπλέκουν τις αισθήσεις ( π.χ. μύρισε και τι γεύση είχε το μήλο που βλέπει ). Δίνοντάς του τις λέξεις που αντιστοιχούν στις εικόνες ενισχύετε σημαντικά την ικανότητα ανάγνωσης στο μέλλον. 
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ;-Συγκεντρώστε μερικά αντικείμενα του σπιτιού και βάλτε τα σε μια σακούλα. Εναλλάξ, διαλέξτε ένα από αυτά και προσπαθήστε να απαντήσετε στην ερώτηση «τι άλλο φαντάζεσαι ότι είναι?» χρησιμοποιώντας το αντικείμενο με διαφορετικούς, δημιουργικούς τρόπους. (Ένα σουρωτήρι μπορεί να μεταμορφωθεί σε καπέλο). Με μια τέτοια δραστηριότητα προσφέρετε στο παιδί μια πιο ελεύθερη οπτική και του μαθαίνετε να διευρύνει τη σκέψη του.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΖΩΝΤΑΝΑ ΒΙΒΛΙΑ  -Διαβάστε στο παιδί σας το αγαπημένο του βιβλίο, ενώ εκείνο αναπαριστά όσα εκτυλίσσονται. Βοηθήστε το να πει τις δύσκολες λέξεις με παντομίμα. Μπορείτε  επίσης να παίξετε μαζί υποδυόμενοι δυο από τους ήρωες του βιβλίου. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τους ρόλους τους στην ιστορία χωρίς να κοιτάζετε το βιβλίο. Και βέβαια φροντίστε να έχετε κοινό- και τα λούτρινα ζωάκια μετράνε.
Ελπίζουμε ότι βρήκατε κάτι που να σας ενδιαφέρει στο άρθρο! Καλή επιτυχία! 


 Καλά να περάσετε και Καλή Σαρακοστή! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις