ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ (πανάδες)....Ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος του δέρματος.

  Λίγα πράγματα είναι βέβαια σ' αυτή τη ζωή. Και δυστυχώς για τους περισσότερους από εμάς, η εμφάνιση μη ισορροπημένης μελάγχρωσης της επιδερμίδας είναι ένα από τα πράγματα που αντιμετωπίζουμε. Είτε είναι το αποτέλεσμα της λατρείας του ήλιου όλα αυτά τα χρόνια, είτε τα αποτελέσματα ενός δερματικού τραύματος, το δέρμα σας αποκαλύπτει την ιστορία της
Τα στρώματα της επιδερμίδας (αριστερά).  Μελανοκύτταρα (ΔΙΚΑΙΩΜΑ), που βρίσκεται στο κάτω μέρος επιδερμικό στρώμα, παράγουν μελανίνη.ζωής σας - και γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτικό με το πέρασμα των  χρόνων . Για να θεραπεύσετε αποτελεσματικά την ανομοιογενή μελάγχρωση, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τον τρόπο που δημιουργήθηκε.
Βλέπετε, το δέρμα σας έχει κύτταρα γνωστά ως μελανοκύτταρα που παράγουν μια χρωστική ουσία, που καθορίζει τον χρωματικό τόνο του δέρματός σας. Αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκαν σαν μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας για να βοηθήσουν το δέρμα να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία αφού η μελανίνη πάνω στη επιφάνεια του δέρματος απορροφά το υπεριώδες φως, προστατεύοντας τα υποκείμενα κύτταρα. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, παρατηρούμε, ότι οι άνθρωποι με το πιο ανοιχτό χρώμα του δέρματος στον κόσμο προέρχονται από τα λιγότερα ηλιόλουστα κλίματα - σκεφτείτε την Βόρεια Ευρώπη και τον πολύ συννεφιασμένο καιρό! Προφανώς, το αντίθετο συμβαίνει για τους ανθρώπους της ισημερινής Αφρικής, της Αυστραλίας και άλλων, ιδιαίτερα ζεστών περιοχών του κόσμου.
Ο κάθε χρωματικός τόνος έχει τα πλεονεκτήματα του, οι πιο σκούρες επιδερμίδες είναι γενετικά πιο ανθεκτικοί στην βλάβη των υπεριώδων ακτίνων λόγω της αφθονίας σε μελανίνη η οποία σχηματίζει  "ομπρέλα'' προστασίας πάνω από τα κύτταρα, ενώ οι άνθρωποι με πιο ανοιχτές επιδερμίδες τείνουν να υποφέρουν ακόμη και σε ελάχιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Ωστόσο, αυτή η επιπρόσθετη χρωστική προστασία έχει το αντίτιμό της - το δέρμα με περισσότερη μελανίνη τείνει να εμφανίσει ευκολότερα υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονές .Όπως βλέπετε όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα μελάγχρωσης.

 
       έχετε Υπό ή Υπέρ μελάγχρωση;

Αν έχετε μη ισορροπημένη δερματική απόχρωση δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε υπέρ μελάγχρωση. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί συχνά να σημαίνει το αντίθετο! Ενώ συχνά οφείλονται στην ίδια αιτία, και ίσως συμβαίνουν  ταυτόχρονα,  η  υπομελάγχρωση 
( άσπρες κηλίδες) και η υπερμελάγχρωση (καφέ κηλίδες) προκαλούνται από διαφορετικές αντιδράσεις στο δέρμα.
Η υπερμελάγχρωση, όπως γνωρίζουμε, προκαλείται από κύτταρα που παράγουν την χρωστική ,τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση πανικού προσπαθώντας να προστατεύσουν το δέρμα από την φθορά  και δεν επιστρέφουν στην πρότερη  φυσιολογική  παράγωγη μετά την επίθεση. Μπορεί να συσσωρευτεί μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία ή από τραυματισμό του δέρματος.
 Η υπομελάγχρωση είναι ακόμη πιο ακραία. Όταν ένα μελανό-κύτταρο καταστρέφεται πολύ, στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Τελικά το δέρμα σ' αυτή την περιοχή αρχίζει να χάνει όλη τη μελάγχρωσή του και γίνεται ανοιχτό λευκό. Αντίθετα από το φυσιολογικό και με υπερμελάγχρωση δέρμα, αυτές οι άσπρες κηλίδες δεν θα μαυρίσουν ποτέ, επιτρέποντας  την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
  Μία από τις πρώτες περιοχές που οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μελάγχρωση είναι η εξωτερική επιφάνεια των χεριών τους. Συχνά αυτό οφείλεται στην οδήγηση του αυτοκινήτου καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα τζάμια των παραθύρων. Έτσι, τόσο απλά τα χέρια μας κάνουν ηλιοθεραπεία!
  Δεν θέλουμε άλλο να σας κουράσουμε σήμερα, γι' αυτό τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα πράγματα για την μελάγχρωση θα διαβάσετε στις επόμενες αναρτήσεις μας. 
Εσείς έχετε μελάχρωση? Πως την αντιμετωπίζετε?

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις