ΑΚΜΗ- ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

akmiΑποφασίσαμε να αγγίξουμε ένα μεγάλο και επώδυνο κεφάλαιο όπως είναι η ακμή. Το θέμα της ακμής είναι τεράστιο και θα
ασχοληθούμε με αυτό γράφοντας πολλά άρθρα, όπου θα χρειαστούμε την βοήθειά σας για να μας καθοδηγήσετε με ερωτήσεις, απορίες ώστε να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων για ένα καλό αποτέλεσμα.

TI EINAI H AKMH KAI ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ

 Η ακμή είναι μια γενετική ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα μέσω μιας σειράς επανεμφανιζόμενων μολυσματικών βλαβών. Οι κλασικές βλάβες της ακμής περιλαμβάνουν μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) κεχρία, φλύκταινες, βλατιδοφλύκταινες (αυτά τα τεράστια,επώδυνα σπυριά που περιέχουν πύον) και κύστες. Εάν επανεμφανίσετε εξανθήματα θα πρέπει να ζητήσετε την βοήθεια από έναν πτυχιούχο αισθητικό. Με τις συνεχείς όμως προόδους στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος όλο και περισσότερα άτομα καταπολεμούν την ακμή με τακτικούς επαγγελματικούς καθαρισμούς σε έναν πτυχιούχο αισθητικό και συμπληρωματική αγωγή για το σπίτι με ιδικές κρέμες και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως αντισηπτικές και αντιβιοτικές κρέμες. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην σπάτε τα σπυράκια σας ( ιδικά φλύκταινες και βλατιδοφλύκταινες), γιατί αν το κάνετε επεκτείνετε την μόλυνση και στην διπλανή περιοχή με την βοήθεια της μικροκυκλοφορίας του αίματος της επιδερμίδας. Επίσης, δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο να πιέσετε, να καθαρίσετε ή να ανοίξετε τα "επικίνδυνα σπυράκια" με αποτέλεσμα και πάλι την επιδείνωση της ακμής. Και εκεί που είχατε τρία σπυράκια ξαφνικά θα εμφανιστούν δέκα. Άρα, κρατήστε τα χεράκια μακριά από το δέρμα. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να μην τα πειράζεις τα σπυριά που κυριολεκτικά σου φωνάζουν να τα σπάσεις, όμως από εκεί ξεκινάει η μεγαλύτερη έξαρση της ακμής. Να θυμάστε ότι καμιά ακμή δεν ξεκινάει με πολλές βλάβες, αλλά την περισσότερη ζημιά την προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Για αυτό βρες άλλη δουλειά για τα χεράκια σου!

Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να αντιμετωπίσω τις βλάβες της ακμής.
Η τέλεια φροντίδα και υγιεινή του δέρματος είναι ιδιαίτερα αναγκαίες για την απομάκρυνση της υπερβολικής λιπαρότητας και των βακτηριδίων που προκαλούν την ακμή. Υδατοδιαλυτά , μη λιπαρά προϊόντα θεωρούνται ιδανικά.

Σωστός καθαρισμός
Πάντα ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα καθαριότητας με χλιαρό (όχι καυτό) νερό. Θα είναι καλό να πλένετε το δέρμα σας με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν μόνο το βράδυ και το πρωί μόνο με νερό, γιατί το συχνό πλύσιμο αφαιρεί όλη την λιπαρότητα από το δέρμα με αποτέλεσμα το δέρμα "νομίζει" ότι του επιτίθεται και παράγει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα και σμήγμα. Άρα, είναι πολύ λάθος να πλένουμε συχνά το δέρμα μας, θεωρώντας ότι έτσι μπορούμε να ελέγξουμε την ακμή. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε οινόπνευμα, γιατί στεγνώνει πάρα πολύ το δέρμα και δημιουργεί επιδείνωση της ακμής.

Πρωινή περιποίηση
Πλένουμε το πρόσωπό μας μόνο με χλιαρό νερό, το σκουπίζουμε ταμπονάροντας με χαρτί κουζίνας, όχι με πετσέτα που είναι η πιο ύπουλη εστία μόλυνσης. Έπειτα χρησιμοποιούμε ένα μη λιπαρό ενυδατικό προϊόν μιας και το λιπαρό δέρμα συχνά αφυδατώνεται είτε μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα αντηλιακό gel με χρώμα. Οποιοδήποτε καλυπτικό προϊόν ή μακιγιάζ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από σας και κανέναν άλλων. Αυτό ισχύει γενικώς για όλα τα προϊόντα περιποίησης, θα πρέπει να είναι άκρως για προσωπική χρήση. 

Βραδυνή περιποίηση
Πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ήπιο καθαριστικό καλύτερα σε υγρή μορφή. Σκουπίζουμε το δέρμα μας με π.χ. χαρτί κουζίνας ( απαγορεύεται η χρήση πετσέτας, εκτός αν την αλλάζετε μετά από κάθε πλύσιμο). Εφαρμόζουμε μια αντιβιοτική κρέμα, μόνο τοπικά. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε αντιβιοτική κρέμα το πολύ για 2 μήνες, να σταματάμε για λίγες μέρες και μετά να την αλλάζουμε, γιατί αλλιώς το δέρμα μας την συνηθίζει και δεν προσφέρει καμία θεραπευτική δράση. Και τελειώνουμε με μια κρέμα που περιέχει οξέα φρούτων για να μειώνονται τα νεκρά κύτταρα (μείωση της κερατινοποίησης) και με π.χ.αιθέριο έλαιο tee tree, που προσφέρει πολύ καλή αντισηψία. Καλό είναι να αλλάζουμε πολύ συχνά την μαξιλαροθήκη.

Στο επόμενο άρθρο για την ακμή θα αναλύσουμε τα εξής θέματα.
"Γιατί δημιουργείται η ακμή;"
"Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ορμόνες της ακμής;"
"Ποίες μικροβιολογικές εξετάσεις θα είναι καλό να κάνουμε για να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε;"
 Και όπως πάντα περιμένουμε τις ερώτησείς σας! Ευχαριστούμε!

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον ποστ!!
    Ταλαιπωρούμε λιγάκι με ακμή και τα προσέχω όλα εκτός από αυτό με την πετσέτα.. Θα αρχίσω να εφαρμόζω αυτό που μας αναφέρετε μου φαίνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις